Caleidoscoop. Magazin für niederländische Literatur

Posted on 27/10/2012 door

0


Het is natuurlijk behoorlijk bizar: Nederlandstalige literatuur promoten in een taalgebied dat minder inwoners heeft dan de Noordzee centimeters telt. Een simpele kosten-baten analyse leert dat zoiets zinloos is. 

Nog bizarder is het om aan deze promotie te doen in taalgebieden waar de doorsnee bewoner lak heeft aan andere talen, zoals het Engelse, het Chinese, het Arabische, Franse of Spaanse taalgebied. Weggegooid geld. Een Engelsman zal eerder een Chinees opeten (en omgekeerd) dan van Nederlandse literatuur leren genieten. Gewoon: niet doen.  

Nee, wie de Nederlandstalige literatuur en specifiek de poëzie wil promoten, doet dat het efficiëntst in een nauw aan het Nederlands verwante maar veel groter taalgebied. Waar mensen leven die, zo leert de geschiedenis,  niets liever doen dan zich verbroederen met hun buurtvolkeren. Namelijk: het Duitse taalgebied.

Daarom juicht de redactie van de NPE de oprichting van www.caleidoscoop.de toe. Een Duitstalig periodiek over de laaglandse letterkunde. Hulde! Dat er veel moois uit moge bloeien.

Advertenties