Nieuwe DdV – wie voldoen aan de profielschets?

Posted on 15/11/2012 door

1


Het is heel goed dat de commissie die de nieuwe Dichter des Vaderlands gaat benoemen (zie voor meer daarover het eerdere NPE Nieuwsdienst-bericht) een heldere profielschets naar buiten heeft gebracht.

Er zijn niet zo gek veel dichters die aan alle punten voldoen. Ik ken er eigenlijk maar een stuk of vijf.  Oordeel zelf:

 1. “Wordt erkend zowel in het poëzie-circuit als daarbuiten”

Buiten het poëziecircuit zijn – het dient gezegd – maar een handvol dichters bekend. Remco Campert, J.A. Deelder, Bart Chabot, Ingmar Heytze, Tjitske Jansen – dan heb je het – voor Nederland* – wel gehad. Zelfs dichters als Gerrit Kouwenaar, Jean Pierre Rawie, Neeltje Marie Min zijn relatief onbekend. Hard maar waar.  Dichters jonger dan veertig kunnen het helemaal shaken – in de poëzie gaat alles héél traag – echt bekend word je in dit vak pas als je tegen je midlife crisis aanhikt.

2. “Is in staat een breed publiek enthousiast te maken voor poëzie.”

Dat kunnen de eerder genoemden allemaal, maar Chabot promoot liever andere zaken dan de poëzie, dus: exit! Campert is als Vijftiger/Tachtiger simpelweg te oud voor de intensieve klus, dus ook: nee.

3. ” Neemt initiatieven, is communicatief, enthousiasmerend en gedreven.”

Als ze op zoek zijn naar iemand die zelf grote dingen kan organiseren, dan blijven enkel Deelder en Heytze over.

4. “Is thuis op een podium.”

Deelder en Heytze dus. Maar Deelder wilde nooit, dus waarom nu, op zijn 68ste wel?  Dus alleen Heytze blijft over.

* Nu zijn er in Vlaanderen natuurlijk ook veel hele goede en ervaren dichters. Maar geen ervan kan bogen op enige bekendheid in Nederland.

Dit al overziend kan die commissie dus wel opgedoekt worden, waarmee weer veel verspilling wordt voorkomen. Want… (straks meer over die commissie).

Dit bericht vormt onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

Advertenties
Posted in: Opinie