Bloemsteellezing ‘Het verre gedicht’ (2008)

Posted on 07/12/2012 door

4


zz_het_verre_gedicht_npeDe bloemlezing Het verre gedicht (Podium, 2008) is in meerdere opzichten vermeldenswaard. Allereerst omdat samensteller Toef Jaeger (1971) voor deze anthologie ongegeneerd de Dikke Komrij (ed. 2004) geplunderd heeft. Dat weet ik, want  toen ik om toestemming voor de plaatsing van een Droogvers werd gevraagd, gaf men mij daarbij als bronvermelding Komrij’s bloemlezing door, en niet het boek waar het oorspronkelijk in gepubliceerd was. Dat weet ik óók omdat in de verantwoording van Het verre gedicht de Dikke Komrij als bron bij een aantal andere dichters simpelweg staat vermeld (bij  Soera Rana en G. van Enst Koning).

In de tweede plaats is het werk vermeldenswaard omdat de samensteller niet alleen De Dikke Komrij geplunderd heeft. Ook uit de bloemlezingen Indië-Indonesië in honderd gedichten (Nijgh & Van Ditmar, 1984), Achter gewone woorden (Bert Bakker, 1990),  Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is (Querido, 1990), Met mijn valies vol dromen (Vroom & Dreesmann, 1991),  De burger schuddebuikt (Querido, 1994),  Toen wij van Rotterdam vertrokken (Bert Bakker, 2000), Beeld versus woord (Waanders, 2001) en  De mooiste gedichten over de stad (Uitgeverij P, 2003) heeft ze naar hartelust de mooiste bloempjes voor haar eigen poëmentuil geplukt.

Bijna was haar werkwijze onopgemerkt aan ons voorbijgegaan, ware het niet dat in het kader van het lopende NPE-onderzoek alle sinds 1 januari 1900 verschenen bloemlezingen onderzocht worden. Waarbij dus ook dit soort bloemsteellezingen aan het licht komt.

————————————-
Dit bericht vormt onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent – Ensafh – Poëziecentrum Nederland

Advertenties