Een zéér bijzondere vondst

Posted on 14/01/2013 door

0


Vorige week ontdekte de NPE-redactie  een Nederlandse dichter, die een kinderboek heeft uitgebracht waar vanaf 1920 tot heel recent anderhalf miljoen exemplaren van gedrukt zijn. Over dat  boekje is vrij veel bekend, over de maker vrijwel niets.

nn_dichter_geen tekstDe Koninklijke Bibliotheek bezit enkele werken van hem, maar heeft geen weet van zijn geboortejaar. Qua sterfjaar zit de Koninklijke Bibliothecaris er zeven jaar naast. Wat opmerkelijk mag heten, want koningin Wilhelmina en prins Hendrik correspondeerden nog met hem, in 1902.

Bij het Letterkundig Museum zal men vergeefs naar zijn naam zoeken. De Poëziecentra te Gent (België) en Bredevoort (Nederland) kennen hem niet. De uitgeverij die momenteel herdrukken van zijn werk uitbrengt denkt – onterecht – dat hij zijn boeken zelf illustreerde. En zo kan ik nog even doorgaan.

Donderdag onthul ik zijn naam en de URL’s van zijn NPE-lemma’s (inderdaad; twee stuks, eentje met een biobibliografie en eentje met zijn -herontdekte – verzen voor volwassenen) op Neder-L.  Tot die tijd kan men zich laven aan bijvoorbeeld Querulijn Xaverius, een der weinige X-dichters. Of aan de informatie over de anthologie De muze en het heelal, uit 1959. Of aan een van die andere driehonderdenacht tot dusverre onderzochte poëziebloemlezingen.

———–|—————————-
Dit bericht is onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Poëziecentrum Nederland

Advertenties