L.C. Steenhuizen, de vader van Piggelmee én dichter

Posted on 17/01/2013 door

0


L.C. Steenhuizen (1860-1926) was de geestelijk vader van Piggelmee. Hij bewerkte op verzoek van de Van Nelle-directie in oktober 1919 een sprookje van Grimm, dat begin 1920 als reclameboekje uitkwam. In dat boekje, Van het toovervischje, staat een verhaal over kabouter Piggelmee en zijn inhalige kaboutervrouwtje Tureluur.   Van dit boekje werden de afgelopen negentig jaar meer dan anderhalf miljoen exemplaren gedrukt – de recentste herdruk verscheen in 2007 bij uitgeverij Rubinstein.

piggelmee_koffieNPE-redacteur Stefaan Goossens bemerkte bij het onderzoek van een bloemlezing uit 1916 dat Steenhuizen ook als dichter actief is geweest. Omdat er zo goed als niets over Steenhuizen bekend was – de Koninklijke Bibliotheek wist tot gisteren niet wanneer hij geboren was en meldde een verkeerd sterfjaar – besloten we met voorrang een lemma over hem te maken. Hij was per slot van rekening dichter én een van de succesvolste Nederlandse kinderboekenauteurs uit de 20ste eeuw.

Steenhuizen bleek  een succesrijk gelegenheidsdichter en liedtekstschrijver geweest te zijn. Hij schreef ook ‘rijmelarijen voor de liederenbundels van de filmvoorstellingen’. Nader onderzoek leerde dat tot in de jaren vijftig populaire filmvoorstellingen bestonden, waarbij het publiek onder leiding van bekende organisten (zoals Cor Steyn (1901-1965), de pianist van Dorus) massaal met de film meezong. Hoe dat precies in de jaren tien er aan toe ging en waar Steenhuizens film-‘rijmelarijen’ over gingen, roept om nader onderzoek.

L.C. Steenhuizen was óók een van de veertienhonderd passagiers aan boord van de sneltrein Groningen-Den Haag, die op kerstavond 1913 bij Beilen ontspoorde. Vijf mensen – onder hen een zoon van de toenmalige premier – kwamen om het leven en vijf raakten zwaar gewond. Steenhuizen deed in het Algemeen Handelsblad verslag van de ramp, waarbij hij afsloot met de historische woorden: “Met een vertraging van ongeveer twee-en-een half uur hebben we de reis voortgezet.”

Meer over L.C. Steenhuizen, zijn gedichten, de treinramp uit 1913, de bloemlezing uit 1916 en samenzang bij de film op:

http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/s/steenhuizen.html
http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/s/steenhuizen_verzen.html
http://www.nederlandsepoezie.org/jl/1916/zz_oorlogspoezie.html
http://www.nederlandsepoezie.org/jl/1919/liederenbundel_voor_film.html

(Dit is een ingekorte versie van een eerder vandaag verschenen aankondiging over de L.C. Steenhuizenpagina op Neder-L:  http://nederl.blogspot.nl/2013/01/piggelmees-maker-lc-steenhuizen.html

—|—————

Dit bericht is onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Poëziecentrum Nederland

Advertenties