Dirk de Jong, bibliograaf

Posted on 26/01/2013 door

0


jong_dirk_de_npeIeder die onderzoek doet naar Nederlandse boeken uit de periode 1940-1973 blijft zijn naam tegenkomen: Dirk de Jong (1910-1974). Hij maakte onder meer dé bibliografie van het illegale en clandestiene boek – Het vrije boek in onvrije tijd (1958; de herdruk uit 1978 staat integraal online op de DBNL-site); hij was jarenlang penningmeester-secretaris van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, samensteller van de Brinkman’s Catalogi 1946-1965 en redactiesecretaris van de Literair Akkoord-reeks (Deel 10-16). Maar hij was ook uitgever: bij hem debuteerden o.a. Koos Schuur en Johan van Delden.

In de oorlog organiseerde hij clandestiene poëziemiddagen, waarbij o.a. Louis Th. Lehmann en Maarten Vrolijk voordroegen.  Over clandestiene toneelvoordrachten is het nodige bekend – over de clandestiene poëzievoordrachten zo goed als niets.

Hoewel Dirk de Jong geen dichter was, meent de redactie van de NPE dat zijn verdiensten voor het Nederlandse boek zó groot zijn geweest dat hij een speciaal lemma op de NPE meer dan verdient:  http://www.nederlandsepoezie.org/extra/jong_dirk.html

 

—|—————

Dit bericht is onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Poëziecentrum Nederland

 

Advertenties