‘Cirkel/Circle’, een poëziefilm

Posted on 26/02/2013 door

2


[ingezonden mededeling]

Swoon verfilmt 11 Vlaamse dichters

Een film maken op basis van elf Nederlandstalige gedichten? Ja, dat kan.

cirkelVideokunstenaar Swoon maakte de poëziekortfilm ‘Cirkel’ waarin gedichten van Leonard Nolens, Stefan Hertmans, Delphine Lecompte, Charles Ducal, Michaël Vandebril, Lies van Gasse, Xavier Roelens, Jan Lauwereyns, Marleen de Crée, Stijn Vranken en Yannick Dangre een levensverhaal vertellen. De gedichten werden voor de film ingelezen door Vic De Wachter, Michaël Pas en Karlijn Sileghem.

De Vlaamse poëziefilm gaat zondag 10 maart 2013 in première op het Schotse internationale poëziefestival stAnza. Alle gedichten werden met oog op deze internationale première in het Engels vertaald door Willem Groenewegen. De Belgische première is voorzien op 13 juni op het Felix Poetry Festival in Antwerpen.

‘Cirkel’ is een productie van VONK & Zonen en werd gerealiseerd met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en de stad Antwerpen. VONK & Zonen is een jonge literaire organisatie die sterk inzet op nieuwe vormen om literatuur te presenteren, zoals ‘De eenzame uitvaart‘ in Antwerpen, ‘Achterafgedicht’ in De Morgen of ‘Werktitel’ in DE Studio. De poëziefilm ‘Cirkel’ is een uitstekende manier om poëzie op een vernieuwende en laagdrempelige manier naar een ruimer publiek te brengen.

Swoon (alias Marc Neys) heeft meer dan 90 videogedichten op zijn naam staan, met teksten van o.m. Bernard Dewulf, Johan de Boose, Michaël Vandebril en Jan Lauwereyns. Zijn videogedichten werden eerder vertoond bij internationale festivals te Berlijn (Zebra), Vancouver (Visible Verse) en New York (International Literary Filmfestival). Dit jaar stelt Swoon, samen met Alastair Cook, Luca Nasciuti en Dave Bonta het eerste Filmpoem Festival (2 tot en met 4 augustus 2013, Dunbar, Schotland) samen.

Swoon: www.swoon-bildos.be en http://vimeo.com/swoon
stAnza: www.stanzapoetry.org
VONK & Zonen: www.vonkenzonen.be

———-|—————————-
Dit bericht is onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Perdu |  Poëziecentrum Nederland

Advertenties