Oranjespecial van Het Woordenrijk

Posted on 30/04/2013 door

0


Vandaag verzorgt het poëzieprogramma Het Woordenrijk op Den Haag FM een bijzondere Oranje-uitzending. Op deze feestdag gaat het programma al om 20.00 uur van start als onderdeel van de Haagse Avondradio met Marcel Scheffers. Met in het eerste uur onder meer het Haagse Koningslied van De Règâhs, poëzie van Victor Meijer en Anna Djerek.

kroningsdag
In het tweede uur Nico van Apeldoorn met gedichten over koninklijke plechtigheden in 1965 en 1980, Bart FM Droog met voorbeelden van monarchistische en (anti-) monarchistische poëzie, van onder andere Leo Lens, die al in 1934 het hallucinogene pro-Oranjevers ‘Revèlje’ publiceerde, waarbij het Kroningslied van 2013 verbleekt:

(…)  Drie maten sloeg ik voor de Vlag;
drie voor de Koningin,
en driemaal drie voor ’t Vaderland;
dat is een goed begin!
Ram-pam-pam, pam-pam-pam,
rè-tè-tè, tè-tè-tè,
Het hek is van de dam!

lens_revelje_3_125Met de ‘maten’ doelde Leons op het vijftienkoppige anti-monarchistisch rapaille, dat hij eigenhandig op Koninginnedag 1933 tegen de vlakte sloeg: drie plus drie plus driemaal drie maakt immers vijftien. Lees het hele gedicht in het gratis downloadable e-book Rèvelje (2013, 3de druk):
 http://www.nederlandsepoezie.org/jl/1934/lens_revelje_NPE_2013.pdf (117kB)
(de papieren 4de druk verschijnt binnenkort bij uitgeverij Stanza).

Daarna brengt Ricco van Nierop een bijzondere recensie en verhaalt hij hoe een lid van ons koningshuis de Amerikaanse band Sonic Youth op de rand van de afgrond bracht.

Presentatie Marcel Scheffers, Harry Zevenbergen en Diann van Faassen.Het programma is een productie van het Haags Dichtersgilde en wordt gepresenteerd door Harry Zevenbergen. Hij wordt iedere week ter zijde gestaan door een van de andere leden van het Haags Dichtersgilde: Milla Braat, Gilles Boeuf, Diann van Faassen

Den Haag FM is online te beluisteren op: http://denhaagfm.nl/luisteren/?src=920

-–|—————————

Dit bericht is onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Perdu |  Poëziecentrum Nederland

Advertenties