Herman Salomonson; wie maakt de biografie?

Posted on 05/05/2013 door

2


Gisteren berichtte ik al over Herman Salomonson / Melis Stoke (1892-1942) – dit vanwege het lemma over zijn bundel Recrutenschool en andere gevangenisverzen (Stols, 1946).

salomonson_van_aardappelmesVandaag zette ik me aan het lemma over hem en ontdekte dat hij wel een extréém productieve (en geliefde!) auteur is geweest: minstens vijfentwintig romans, twee dichtbundels en honderden zo niet duizenden artikelen heeft hij van 1915 tot en met 1941 gepubliceerd  – en daarna nog twee postume dichtbundels, zie: http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/s/salomonson.html.

De biografische schetsen op de NPE hebben noodzakelijkerwijze een beperkte omvang.  Aangezien Salomonson vooral als prozaïst en als journalist actief is geweest (en hoe!) is hij iemand die een diepgravende biografie verdient.  Wie ontfermt zich over hem?

Er bestaat naast het NPE-lemma een zeer beknopte biografie – in de zevende druk van zijn roman Zoutwaterliefde (2006, eerste druk 1929) is een biografisch hoofdstuk toegevoegd

Zoutwaterliefde. Kroniek van een reis per mailboot. [onder pseudoniem Melis Stoke]. Bijeengelezen en uitgeleid door Coen van ’t Veer. Boekerij ‘Oost en West’. KITLV Uitgeverij, Leiden, 2006. 219p. ISBN: 90-6718-255-9. Hiervan bestaat ook een pdf-versie.
Ziehttp://www.brill.com/zoutwaterliefde

–|—————————

Dit bericht is onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Perdu |  Poëziecentrum Nederland

Advertenties