Mét stip de mooiste auteursnaam

Posted on 09/05/2013 door

0


Bij het nalopen van de fondslijst van Uitgeverij de Arbeiderspers (sedert 1929) trof ik in de Koninklijke Bibliotheek-catalogus dit boek:

Kort overzicht van de Nederlandsche letterkunde. door C. de Dood. Nieuwe internationale bibliotheek dl. 3. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1932. 240p.

Dit is toch wel mét stip de mooiste auteursnaam die ik tot dusverre ben tegengekomen: Kees (Cornelis) de Dood (1892-1965).

c_de_dood_een_oud_liedHet Lectuur Repertorium (1952) over hem: Joods auteur en vertaler. Hij studeerde filosofie, filologie en chemie aan de universiteiten van Amsterdam, Londen en Berlijn. Was werkzaam als journalist en gemeenteraadslid (eerst voor de SDAP, later CPH (Communistische Partij Holland)). Naast bovenstaande literatuurgeschiedenis schreef hij toneel, romans, verhalen en detectives ‘in scherp socialistische geest. Het zijn doorgaans onverkwikkelijke geschiedenissen, ontstellend rauw-zinnelijk met immorele toestanden en beelden.’  Dat klinkt… goed!

Bij DBNL is de informatie over hem uiterst summier: http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=dood001
Het International Institute of Social History / Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is uitvoeriger: http://www.iisg.nl/archives/en/files/d/ARCH02338.php

–|—————————

Dit bericht is onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Perdu |  Poëziecentrum Nederland

Advertenties
Posted in: Curiosa