Het Venijnig Gebroed en het Gruuthusehandschrift

Posted on 30/05/2013 door

0


Het Venijnig Gebroed in actie bij de tentoonstelling ‘Liefde en devotie – het Gruuthusehandschrift’

In Brugge loopt momenteel de expositie ‘Liefde en devotie’ rond het Gruuthusehandschrift, een verzamelhandschrift dat rond 1400 werd samengesteld en gedichten, gebeden en liederen bundelt. Het bevat pareltjes uit de Middelnederlandse literatuur, waaronder het gekende ‘Egidiuslied‘. Eeuwenlang was het handschrift in privébezit, tot het in 2007 werd aangekocht door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag (NL). Het is nu enige tijd te zien in Brugge tentoongesteld, op de plaats van oorsprong.

gruuthuseHet Gruuthusehandschrift bevat de oudste collectie wereldlijke liederen met muzieknotatie uit het Nederlandse taalgebied en is daarom uniek en waardevol. De meeste teksten zijn anoniem, maar de collectie bevat met zekerheid een aantal teksten van de dichters Jan van Hulst en Jan Moritoen. Op de tentoonstelling komt de rijke inhoud aan bod via een aantal thema’s die een beeld schetsen van het culturele, sociale en religieuze klimaat in Brugge in de eerste helft van de 15de eeuw.

Speciaal voor deze tentoonstelling werd een uitgebreid randprogramma uitgewerkt. In het kader van dit randprogramma werkten albrecht b doemlicht, Frederik Lucien De Laere, Ann Slabbinck, Denis Vercruysse en Jan Wijffels van de dichtersgroep Het Venijnig Gebroed aan een reeks poëtische dialogen, gebaseerd op een fragment uit het Gruuthusehandschrift.

Het fragment Van eenen jonghelinghe ende van eenen ermite (GH III.15) bevat een dialoog tussen een kluizenaar die even buiten Brugge leeft, en een jongeman die buiten de stad wandelt. De jongeman houdt er een losbandige levensstijl op na. Hij is wakker geworden met een kater en hoopt dat een wandeling in de buitenlucht hem goed zal doen. In het bos ontmoet hij de kluizenaar, die hem stapsgewijs probeert te overtuigen van de noodzaak om het roer om te gooien. De jongeman komt tot inzicht dat hij aan alle hoofdzonden schuldig is, maar hoe het met hem afloopt blijft verborgen want het fragment is onvoltooid gebleven.

Naast een eigentijdse versie van deze middeleeuwse tekst maakten de leden van Het Venijnig Gebroed ook een reeks nieuwe filmbeelden gelinkt aan hun gedichten en de passage uit het handschrift. Het geheel wordt getoond op een video poetry performance, die zal plaatshebben op 7 juni 2013 in De Nocture, Wollestraat 29, 8000 Brugge. Het programma start om 20 uur, performance Het Venijnig Gebroed omstreeks 22 uu)

De tentoonstelling ‘Liefde en devotie – Het Gruuthusehandschrift’ is te zien in het Gruuthusemuseum, Dijver 17, 8000 Brugge en loopt nog tot 23 juni 2013. Meer info: www.liefdeendevotie.be.

—————————
Dit bericht is onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Poëzieweek | Perdu |  Poëziecentrum Nederland

Advertenties