Gouden Ganzenveer voor Ramsey Nasr – felicitatie en kanttekening

Posted on 07/01/2013 door

0


Gisteren werd in het programmma Kunststof TV bekend gemaakt dat Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr in 2013 de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre ontvangt. Dat is heel mooi voor Ramsey, en hij is bij deze dan ook van harte gefeliciteerd.

Maar er zijn wel wat kanttekeningen bij die prijs te plaatsen. Want wat houdt het eigenlijk in, die prijs? Er werd gezegd dat het een kostbaar, want gouden, beeldje is. Nu, dat valt een beetje tegen – met de huidige dagwaarde van goud is het kunstwerkje na omsmelting ongeveer elfhonderd euro waard. Het andere veel geroemde aspect van de prijs, een jaar lang gratis lidmaatschap van een fantasie-academie,  is nu ook bepaald niet iets om over op te scheppen.

Ook zijn er wat kanttekeningen te plaatsen bij opmerkingen die Ramsey Nasr in Kunststof TV maakte. Hij vertelde o.a. dat het Dichter des Vaderlandschap een onbezoldigde functie was. Formeel gezien klopt dat misschien (al kan ik me toch echt goed herinneren dat hij bij aanvaarding van het ambt een cheque van vijfduizend euro ontving), maar in de praktijk is dat natuurlijk complete kolder. Gezien de vele betaalde opdrachten en optredens die de functie met zich meebrengt kan je rustig stellen dat het Dichter des Vaderlandsschap garant staat voor vier jaar riant inkomen.

Maar dit allemaal terzijde.

Bronnen
Argentum Aurum – Goudprijs per gram
http://www.goud-verkopen.nl/goudprijs
Stichting de Gouden Ganzenveer
http://www.goudenganzenveer.nl/over_de_prijs